ZAPLÉTANÝ KŘEHKÝ ZÁVIN S PŘÍDAVKEM JOGURTU
Potřebné ingredience
Suroviny: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku kypřícího prášku, 100 g chladného másla, 2 žloutky, 2 PL bílého jogurtu, nebo zakysané smetany, malá špetka soli. Náplň: libovolná.
Postup přípravy
Postup:
V míse nebo robotu vypracujeme z předepsaných surovin hladké těsto a na chvíli ho vložíme zabalené do ledničky.
Potom vyválíme obdélník, střed po celé délce poklademe libovolnou náplní. Na obou okrajích vytvoříme stejný počet proužků a střídavě překládáme přes náplň. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě při teplotě 170-180 st. C. dozlatova. Po vychládnutí pocukrujeme a rozkrájíme na dílky.
Přeji dobrou chuť.
Můj tip: Pokud závin naplníme tvarohovou náplní, můžeme k ní přidat rozinky nebo brusinky, předem namočené v rumu i nasekanou bílou i tmavou čokoládu včetně vlašských ořechů. Další varianta je potřít nutelou, nebo poklást plátky jablíček, meruňkami, broskvemi, třešněmi, borůvkami, ostružinami atd. Pokud zvolíme náplň ovocnou, řezy v těstě uděláme kratší, aby na bocích nevytékala šťáva.
Foto již upečeného závinu.
Postup-těsto rozválíme na obdélník (pracujeme přímo na pečícím papíru), v jeho středu je v tomto případě po celé délce vložená tvarohová náplň, do které jsme přidali pro zpevnění žloutek i pudinkový prášek. Tvaroh můžeme doplnit dalšími surovinami-viz Můj tip. Nožem nebo rádýlkem nařízneme okraje ve stejném počtu proužků.
Připravené pruhy z vnitřní strany můžeme lehce potřít vejcem, pak je překládáme přes náplň a současně střídavě i přes sebe.
Zapletenou nohavičku opatrně přeneseme i s papírem na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Závin pečeme dozlatova asi 30-40 minut.
Necháme vychladnout.
Pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Nakrájíme na dílky.
I přes vyříznuté proužky více ke středu, tvarohová náplň nevytekla a dobře se krájí.
Dle mého je závin velmi dobrý čerstvý, ještě vlažný.
Bližší pohled na část závinu i jeho zapracované ukončení.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé